Sastojci:( za 2 osobe)
- 1 čaša suvog nauta
Začini (po volji):
- so
- biber
- ulje (obično, začinsko, susamovo, itd..)
- crvena paprika ili čili
- prah od belog luka
- kuri (curry)
- cimet
- muskatni orah
- mleveni djumbir
- med
- sirup od agave ili javora.
Pripremanje:
Naut oprati i preko noći natopiti da odstoji u vodi, sutradan procediti. Rernu uključiti da se greje na 180 stepeni.Prekriti tepsiju alu foliju i na nju postaviti jedan sloj nauta. Sipati malo ulja (samo nekoliko kašike, u zavisnosti od količine nauta!), posoliti i staviti ostale začine zatim dobro promešati da začini ravnomerno pokrivaju semenja.
Naut promešati s medom, sirupom od agave ili javora pre pečenja ako želim slatku grickalicu.
Peći 30-40minuta, dok ne dobiju zlatnu braon boju, usput svakih 10minuta promešati da svaka strana zrna izjednačena braon boje i hrskava.
Kad se naut potpuno ohladi možete navaliti na grickanje! :)
Čuvati u dobro zatvarajućim kutijama do nedelju dana.
Prijatno pripremanje i grickanje želi Vam Marvik!