Grickalice od nauta (leblebije,slanutka)

Sastojci:( za 2 osobe)Grickalice od nauta

  • 1 čaša suvog nauta

Začini (po volji):

  • so
  • biber
  • ulje (obično, začinsko, susamovo, itd..)
  • crvena paprika ili čili
  • prah od belog luka
  • kuri (curry)
  • cimet
  • muskatni orah
  • mleveni djumbir
  • med
  • sirup od agave ili javora.

 

Pripremanje:

Naut oprati i preko noći natopiti da odstoji u vodi, sutradan procediti. Rernu uključiti da se greje na 180 stepeni.Prekriti  tepsiju alu foliju i na nju postaviti jedan sloj nauta. Sipati malo ulja (samo nekoliko kašike, u zavisnosti od količine nauta!), posoliti i staviti ostale začine zatim dobro promešati da začini ravnomerno pokrivaju semenja.

Naut promešati s medom, sirupom od agave ili javora pre pečenja ako želim slatku grickalicu.

Peći 30-40minuta, dok ne dobiju zlatnu braon boju, usput svakih 10minuta promešati da svaka strana zrna izjednačena braon boje i hrskava.

Kad se naut potpuno ohladi možete navaliti na grickanje! :)

Čuvati u dobro zatvarajućim kutijama do nedelju dana.

 

Prijatno pripremanje i grickanje želi Vam Marvik!